Translate

onsdag 21. mai 2014

Ulefos Hovedgaard – Niels Aalls residens. Reist 1807



Tale 17. mai 2014 Grunnlovsjubileet 2014 200 år av Jonny Andvik holdt på Ulefos Hovedgaard ved Ulefos Hovedgaard Venners jubileumssermoni:

Niels Aall hvem var han? Det spør maleren seg om når han står og arbeider. Svaret ligger rett foran våre øyne. Niels Aall var en mann som ikke var redd for å ta i et tak, en som tok ansvar og som ble gitt store oppgaver. 
I en tid Karsten Alnes kaller “Miraklenes år” var det sterke personer som Niels Aall som la grunnstenene for det vi kan så og høste videre på i dag; Demokrati - yttringsfrihet - likeverd - økonomi og mange andre verdier. 
Hvem Niels Aal var kan vi tildels lese ut fra hva han etterlot seg av skrifter, brev og viktige dokumenter. Men jeg tenker også på dette vakre praktbygget vi står foran i dag. Det sier mye om mannen, at han var familiekjær, var oppdatert og belest, hadde interesser og smak. Men mest av alt mener jeg det sier mye om hans framtidstro. Ulefos Hovedgaard er sterkt fundamentert, har en ramme av praktfull arkitektur og har vidt skue i alle rettninger. Niels Aall var en mann som så langt fram. 

Hvor strålende det er å stå her 200 år etter at grunnloven ble tegnet takke være menn som han. Grunnlovsjubileet 2014 feires i dag over hele Norge. 
Vi har grunn til å være stolte over verdiene som ble etablert 1814.

Ulefos Hovedgaard – Niels Aalls residens. Reist 1807 - har vi kalt maleriet.

Jeg må innrømme at det har vært spennende før avdukingen av det som jeg har arbeidet med så lenge. 
I dag er det første gang bildet vises for alle dere andelseiere som har bidratt til å realisere gaven og for represetanter for Stiftelsen statsråd Niels Aalls Minde som er mottaker av jubileumsgaven. Jeg håper jeg har lykkes i å male en gave som dere syns er verdig å gi og med glede mottas. 

For maleprosessen var det godt å vite at mange støttet maleriet og jeg er ikke i tvil om at dere alle blir med og gir initiativtaker Ragnhild Hagen en ekstra applaus for idé og regi! Hun gjorde gaven til det den er.

Ragnhild er som dere vet en person med forkjærlighet for Ulefos Hoved-gaard og stedets historie. Ikke bare er hun leder for Ulefos Hovedgaards Venner, og er omviser her på Hovedgaarden – men hun er også en dyktig skribent. Det kan dere se i heftet hun har utgitt i forbindelse med jubileet. Jeg har lært mye om Norgeshistorien, Niels Aall og Ulefos Hovedgaard ved å jobbe sammen med Ragnhild og hennes kunnskapsrike kolleger i malerikomiteen. Det har vært en tidsreise jeg er glad for å ha vært med på. 
En stor takk til malerikomiteen ved Miklos Vassanyi, Erik Gjestvang og Ragnhild Hagen. 

Tilslutt vil jeg takke hjertelig alle andelseiere i maleriet 
og gratulere Stiftelsen Statsråd Niels Aalls Minde med gaven. 

Gratulere med dagen alle sammen!

Takk til alle som tok turen til Ulefos Hovedgaard og var med oss i feiringen av Grunnlovsjubileet 1814 - 2014 og Niels Aalls minne. Ulefos Hovedgaards Venner brakte det hele i land på en glimrende måte og konferansier Erik Gjestvang gjorde en strålende jobb. Hovedtaler Gunn Marit Helgesen fremførte en engasjerende og god tale. Fiolinist Wiggo Dahl spilte så tårene rant. Likeså var det da Skala Kor og Magnus Kjeldal sang. Og Ulefoss Revy holdt en morsom sketsj. En gledens dag! Alle foto: Leopold Andvik (9 år).


Leder Egil Stokken for Stftelsen statsråd Niels Aalls Minde tar imot
maleriet "Ulefos Hovedgaard - Niels Aalls residens. Reist 1807".
Ulefos Hovedgaards Venners leder Ragnhild Hagen i bakgrunnen

Skala Kor ved akkompagnatør Rune Johansen og operasanger
Magnus D. Kjeldal synger "Ved Rondane"

Ulefoss Revy: "1814 - en klokketro omvisning".
Kjetil Haatveit i rolle som Ragnhild Hagen

Konferansier Erik Gjestvang

Fiolinist Wiggo Dahl

Den flotte bilen til Karen Aall

Avduking ved Ragnhild Hagen
Jonny Andvik holder takketalen 17. mai 2014

Etter avduking

Ulefos Hovedgaard 17. mai 2014
Ragnhild Hagen og Jonny Andvik etter montering av
 jubileumsmaleriet på veggen i damesalongen på
Ulefos Hovedgaard 21. mai 2014

En stolt leder av Ulefos Hovedgaards Venner.