Translate

torsdag 2. august 2012

DET BLÅ MALERI MØTER DET BRUNE
– SØR MØTER NORD PÅ KJERRINGØY


Kjerringøy 2012.


IRENA JOVIĆ OG JONNY ANDVIK
PÅ ZAHLFJØSEN
28. juli - 2. september 2012

Flyet tar av fra Torp i Sør-Norge med sol og varme. Jeg kjenner forventningene om det som snart skal skje. Da flyet lander i Bodø ligger byen under et tungt skydekket og gradestokken viser seks grader.

Irena Jović viser sitt mesterskap med landskaper
fra Nordland og Svalbard.
Gjensynet med Irena Jović – malerinnen som jeg mange år tidligere først møtte hos Odd Nerdrum og som nå var min medutstiller på Zahlfjøsen på Kjerringøy ble hjertelig. Irenas bilder imponerer meg med sitt nordiske lys og sterke landskap.
Vi mimret litt om ateliérlivet før turen bar inn på NRK Nordlands direkte morgensending på radio.  I beste sendertid ble vi presentert sammen på luften.

Hans Trygve Holm fra Avisen Nordland ventet på hotellet. Han er en dreven journalist som kjenner godt til kunsthistorien, kunstnere, kitsch og motsettinger. Og vi hadde et lang og interessant intervju.

Min holdning kom godt fram i hans artikkel; Et barn av Rembrandt. En omfangsrik presentasjon, publisert 28. juli i Avisen Nordland (se forrige innlegg for mer om den).

Handelstedet på Kjerringøy.
Daglig leder for Zahlfjøsen på Kjerringøy Tove Kusch kom smilende og ønsket meg velkommen til Nordland. Det ble et sterkt møte med landskapet i det fergen la inn på Stegberget på Kjerringøy. Langs Mistfjorden og Karlsøyfjorden skjedde det en værforandring. Strandatinda og alle de andre mektige fjellformasjonene sto som voktere over det skjønne landskapet. Handelstedet på Kjerringøy lå som et vakkert minnesmerke etter fordums storhandel og prakt, der formuende handelskonger og dronninger har holdt til og ført handel med sild og annen vare i generasjoner. Se www.nordlandsmuseet.no for mer informasjon om det.

I Hamsuns litterære landskap står minnesmerket etter han.
Vertskapet på Zahlfjøsen Tove og hennes mann Tor bød på båttur i et gnistrende kveldslys. Utstillingen var på veggen og klar for åpning dagen etter, så nå var det bare å slappe av og nyte synet av det blikkstille hav, det vide landskap med de høye tinder og det fantastiske himmellys. Det ble en uforglemmelig tur med mange inntrykk; å se Lofotveggen og Brudehellaren var flott, men å møte Tor, Tove, Irena og hennes mann Einar var like fint.
Jonny Andvik og Karl Erik Harr på åpningsdagen
på galleri Zahlfjøsen.

Aud og Karl Erik ble et varmt og sterkt møte.
28. juli var åpningsdagen og sermonien ble igangsatt av Tove nøyaktig på slaget tretten på Zahlfjøsen. Galleriet var stinnpakket som ei tønne med sild og stemningen høy. Tove introduserte Kirsti Saxi, og hun hold en fin åpningstale som brakte fram latter og applaus. Jeg sa noen ord og var ikke sen om å rose nordlenningens gjestfrihet og entusiasme. Blant tilhørerne var Karl Erik Harr og hans kone Aud, som jeg var så heldig å bli invitert til dagen etter.

Utstillingen er åpnet – Irenas blå og mine brune – et møte mellom sør og nord på Kjerrinøy.

Karl Erik Harr holdt tale etter åpningslunsjen
på Kjerringøy brygge til glede for alle.
Utstillingen henger fram til og med første helgen i september 2012.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar